EN

Премиерът Донев: Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките на стоки от производителя до щандовете в магазина

07.02.2023

„Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките на стоки от производителя до щандовете в магазина, независимо дали това са магазини на големите търговски вериги или малки квартални обекти“. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев след като проведе оперативно заседание, в което участваха вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, министърът на земеделието Явор Гечев, както и ръководствата на Комисията за защита на потребителите, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Агенция „Митници“, Националната агенция по приходите и Българската агенция по безопасност на храните, ангажирани с процесите на ценообразуване.

 

В хода на срещата представителите на министерствата и агенциите представиха анализ на механизмите за образуване на цените. „Това, което установихме, е разлика между цените от производителя, през търговеца до щанда в магазина, от 20 до 30 процента и повече“, подчерта премиерът. В този контекст правителството ще продължи да прилага същата практика, на която заложи за овладяване на цените на енергоносителите, на природния газ и на горивата. „Виждате, че от октомври м.г. до момента имаме плавно понижение на инфлацията в страната и в същото време - задържане на ценови равнища на стоки и услуги, които се предлагат на дребно“, посочи министър-председателят. По думите му целта на бъдещия механизъм е да привлече българските потребители в основата на контрола, който ще прилага държавата по цялата верига. „Същевременно няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме създадените механизми и правила за свободна конкуренция и за свободни, честни търговски практики. Точно обратното – ще покажем нелоялните търговска конкуренция и практики, така че потребителите да бъдат наясно къде се получава изкривяването в цените на най-необходимите стоки и услуги“, акцентира Гълъб Донев.

 

Министър-председателят бе категоричен, че държавата ще е безкомпромисна в контрола. За целта институциите обединяват усилията си, за да покажат движението на всяка стока – от производителя, независимо дали се намира в България или в друга държава, а чрез Агенция „Митници“ и НАП ще се установи, дали се спазват законите и дали се плащат данъци и осигурителни вноски. Контролът ще засегне абсолютно цялата логистична верига на доставките. „Ще проследим не само формирането на цената на конкретните хранителни продукти, но и формирането на печалбите от търговците“, подчерта премиерът. По думите му в оперативното съвещание са участвали представители на всички ключови и компетентни агенции и министерства, които ще се включат с контролните си механизми, за да се осигури пълна прозрачност в ценообразуването на стоките и услугите по цялата верига от производителя до щанда в магазина.

 

„Искаме да гарантираме, че българският гражданин е достатъчно защитен и има пълната информация и сравнимост, както ценово, така и по отношение на качеството“, отбеляза Донев. Целта е да се постигне пълна сравнимост на продуктите, които например търговските вериги предлагат както на пазарите в големите държави в ЕС, така и у нас. Премиерът подчерта, че където бъдат открити нарушения, те ще бъдат санкционирани.

Видео

07.02.2023