EN

Премиерът Донев: Работим в добро взаимодействие с местната власт, за да решаваме проблемите на хората

21.02.2023

Като служебно правителство работим с местната власт, водени от желанието съвместно да решаваме проблемите на хората. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев пред участниците и гостите на ХХXVI-то заседание на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България. Премиерът отбеляза, че местната власт е сред стожерите на всяко демократично общество и изтъкна необходимостта от отговорно и компетентно местно самоуправление. „За успеха на Вашата работа, несъмнено значение има взаимното разбиране и прагматичното партньорство. Ние полагаме усилия да създадем добри условия за изпълнението на Вашите задачи и на свой ред разчитаме на подкрепа от Ваша страна“, заяви Донев.

 

Премиерът Гълъб Донев изтъкна, че сред първите действия на настоящия служебен кабинет беше приемането на план-сметката за разходите и трансферите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април. В тази връзка средствата за общините, в размер на  43,6 млн. лв., предназначени за организационно-техническа подготовка на изборите, както в частта за логистично осигуряване на изборния процес, така и за възнаграждения на членовете на секционните избирателни комисии, са осигурени и предоставени. „Нямам съмнение, че местните власти ще се справят за пореден път с предизвикателствата  по подготовката и провеждането на предстоящите извънредни парламентарни избори“, заяви министър-председателят.

 

Министър-председателят Гълъб Донев обобщи свършеното от служебното правителство през изминалите близо седем месеца в подкрепа на местната власт, като постави акцент върху финансовото обезпечаване на инвестиционни проекти, свързани с ВиК инфраструктура, ремонт на общински пътища и на улична мрежа.

 

Премиерът Донев акцентира още върху одобрените от кабинета допълнителни трансфери за извършване на дейности за намаляване на риска от бедствия, за дейности по почистване и укрепване на речни корита, в изпълнение на политиката по управление на водите на Република България. Също така по бюджетите на общините бяха предоставени средства за финансово осигуряване на дейности по национални програми за развитие на образованието и по програмите за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и на детски ясли, детски градини и училища чрез бюджетите на Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта.

 

Същевременно чрез т.нар. удължителен бюджетен закон бяха осигурени правна сигурност и устойчиво финансиране на всички дейности и услуги на територията на общините,  до приемането на бюджетните закони за 2023 г. Така на практика чрез този закон се даде право на общините да използват още от началото на годината всички източници, в това число преходни остатъци, собствени приходи и субсидия от държавния бюджет, за финансиране на общинските дейности през 2023 г.

 

Министър-председателят Гълъб Донев посочи още, че общините ще могат да стартират изпълнение и на своите инвестиционни програми и на европейските проекти, в това число и на проектите по Плана за възстановяване и устойчивост. „Разчитам много на Вас, кметовете и общинските съветници, важните проекти в значими за общините сфери и направления за инвестиции да започнат да се реализират своевременно. Само така редица инфраструктурни проекти и дейности, свързани с енергийната ефективност могат да бъдат реализирани своевременно“, отбеляза Донев.