EN

Премиерът Донев: Обществото ни настоява за справедливост, а тя е постижима само с прилагането на принципа за върховенство на правото

15.02.2023

Обществото ни настоява за справедливост. А тя е постижима само с прилагането на принципа за върховенство на правото. В този контекст в дневния ред на служебното правителство в следващите седмици неизменно ще присъстват законопроектите, които 48-ото народно събрание не намери политическа воля и време да приеме, заяви министър-председателят Гълъб Донев в началото на редовното правителствено заседание.

 

Премиерът припомни, че в съответствие с изискванията на българското законодателство, кабинетът отново трябва да разгледа и приеме посочените проекти за закони, които ще внесе в 49-ото народно събрание. „Тези законопроекти бяха депозирани от служебното правителство в 48-ото народно събрание, а политическите сили, представени в него, ги обявиха за свой приоритет. Законопроектите бяха необходимото условие за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство и за реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост“, отбеляза Гълъб Донев.

 

Премиерът бе категоричен, че още по-важно е обстоятелството, че тези закони трябваше да придвижат напред промени, от които се нуждае преди всичко българското общество. „Най-ясно това личи от проектите, свързани със съдебната реформа и борбата с корупцията“, акцентира премиерът. По думите му посочените законопроекти са огледало, което ясно отразява приноса на всеки за реформа в съдебната система. „Разбира се, в това огледало всеки има правото да се оглежда в зависимост от субективното си усещане за справедливост и корупция“, каза още Донев.

Видео

15.02.2023