EN

Приетите от правителството промени в Наредбата за медицинската експертиза допринасят за по-справедливо оценяване на заболяванията

25.01.2023

Промените в Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността, които днес прие правителството, допринасят за по-справедливо оценяване на заболяванията, както и за прецизиране на случаите за определяне на пожизнен срок на инвалидност и/или чужда помощ. Това заяви министърът на здравеопазването Асен Меджидиев пред медии след края на редовното заседание на кабинета.

 

Сериозна промяна се извършва в Методиката за прилагане на оценката за трайно намалена нетрудоспособност, вида и степента на трайното увреждане в проценти. Същественото в тази промяна е отчитането на всяко едно увреждане в общата оценка, а не както досега – само на водещото, независимо от процентите, които му съответстват. В основната си част направените изменения са предложени от организации на хората с увреждания и са съгласувани с експертните съвети към министъра на здравеопазването по съответните медицински специалности и Националната експертна лекарска комисия.

 

Ще се направи последваща промяна и в ТЕЛК комисиите като ще дадем възможност на много повече експерти в страната да оценяват и да правят експертизата, ще бъдат поставени точно определени срокове за извършването й, а не да се чака дълго време заради натрупаните случаи, подчерта министърът.

 

Екипът на Министерството на здравеопазването има една единствена цел – да помогне на гражданите да бъдат осигурени с медикаменти, категоричен бе Меджидиев. В този контекст промените, които се залагат, са в насока така да бъде организирана системата за наблюдение на лекарствените средства, че да извършва реален контрол. „Това умишлено е било неглижирано от предишния състав на МЗ. Затова се стигна до неналичност на медикаменти, но вече имаме доставки през настоящия месец“, увери Меджидиев.

Видео

25.01.2023