A-   A+
EN

Премиерът Кирил Петков: Не може да има просперираща държава без добре организирана армия

14.06.2022

„Не може да има просперираща държава без добре организирана армия. Не може да има обучаващо се младо поколение, ако то не се учи и живее в сигурност. Не може да има инвестиции, социална реформа, нито политиките, които правителство иска да прави всеки ден, ако отбраната на неговата държава и сигурността не са гарантирани от армията. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в словото си по случай 20-годишнината от създаването на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

 

Премиерът отбеляза, че преди два месеца е посетил Украйна - зона, в която войната царува в Европа. „Когато видите страна, овладяна от войната, разрухата на инфраструктурата с взривени мостове, сгради, които горят и майки с деца на границата, бягайки от войната, тогава осъзнавате колко е важна ролята на обраната и сигурността“, категоричен бе Кирил Петков.

 

Министър-председателят подчерта, че защитата на българския национален интерес е непреходна ценност като всеки е призван да работи за просперитета на България, съобразено с възможностите му. „Поздравявам Ви за отговорния избор, който сте направили за Вашата кариера, от Вас се очаква голям идеализъм, защото само заедно можем да направим България просперираща държава, в която нашите деца растат сигурни и в безопасност“, обърна се премиерът към офицерите, курсантите, сержантите и войниците във Велико Търново.

 

Според Петков настоящите предизвикателства, пред които страната ни е изправена, доказват, че повече от всякога има нужда от образовани, интелигентни, достойни професионалисти в сферата на сигурността и отбраната. Министър-председателят изказа дълбока благодарност към състава на Националния военен университет „Васил Левски“, който вече 20 години пази и развива най-добрите традиции в областта на военното образование, утвърждавайки се като водеща образователна институция в сферата на сигурността и отбраната.