A-   A+
EN

Премиерът Кирил Петков и германският канцлер Олаф Шолц единни: Енергийна независимост и енергийна сигурност в ЕС можем да постигнем само с общи усилия

11.06.2022

Стратегическото партньорство между България и Германия и възможностите за последващото му разширяване бяха сред акцентите в срещата на министър-председателя Кирил Петков и германския канцлер Олаф Шолц. След разговорите на делегациите в Министерския съвет премиерът Петков изтъкна сериозният търговски оборот между двете държави, надхвърлящ 10 млрд. евро. Според българския министър-председател в интерес на България и на Германия е това сътрудничество да продължи да се задълбочава в бъдеще. Петков специално акцентира върху темата за енергийната независимост на държавите от ЕС и общото му разбиране с Шолц, че  единствено със съвместни усилия могат да бъдат постигнати целите на енергийна независимост и енергийна сигурност. Българският премиер посочи и войната в Украйна като друга една тема, по която е важно ЕС да работи заедно, така че да бъде решен проблема, надвиснал над цяла Европа.  

 

Германският канцлер Олаф Шолц също изтъкна близките отношения на България и Германия. Шолц обърна специално внимание на голямата българска общност в Германия, която по думите му е изключително важна за двустранните ни отношения. Канцлерът посочи още, че високо оценява подкрепата на България за Украйна, включително оказаната помощ на бежанците. Според Шолц войната ясно е показала, че е изключително важно да продължи да се работи за това ЕС да стане силен и устойчив за бъдещи предизвикателства, независимо дали са геополитически, икономически или социални. Трябва да преодолеем колкото може по-бързо енергийната зависимост от Русия, заяви още германският канцлер. Шолц акцентира върху необходимостта Северна Македония и другите държави от Западните Балкани да имат сигурна европейска перспектива. „Подкрепям това, че Северна Македония трябва да изпълни всички условия. Мисля, че България и Северна Македония са узрели вече, за да тръгнат по този път. Има голямо общо разбиране за това какъв трябва да бъде резултатът“, заяви канцлерът на Германия. По думите му е важно процесът на разширяване да бъде в полза на заздравяването на европейското единство. „Нашият исторически опит показва, че е обогатяващо за всички страни, когато се преодолее недоверието се изградят приятелски отношения със съседите“, добави Шолц.

 

От своя страна министър-председателят Кирил Петков посочи, че страната ни има ясна позиция по отношение на Република Северна Македония. Премиерът посочи и трите приоритета на България, така че да има напредък по темата: спазване на Рамковата позиция, приета от българския парламент; включване на българите в Северна Македония в конституцията на Република Северна Македония, за да бъдат техните права защитени; Договорът за добросъседство да се изпълнява. Според Петков ЕС може да бъде гарант за изпълнението на тези приоритети.

Видео