EN

Премиерът Петков: Ще освободим от акциз електроенергията и природния газ, за да подпомогнем бизнеса

12.05.2022

Правителството днес ще вземе решение за изпращане на уведомление до ЕК за нотифициране от България за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ, така че да се осигури възможност цените на тези два много важни компонента на българската икономика да бъдат понижени. Това заяви премиерът Кирил Петков в началото на редовното правителствено заседание. Решението на кабинета ще запази конкурентоспособността и рентабилността на енергоемките сектори, както и ще се овладеят постоянно повишаващите се цени на електроенергията и горивата.

 

На заседанието си кабинетът ще обсъди също резултатите, които постигна водената от министър-председателя Петков делегация в САЩ. Бяха договорени доставки на количества втечнен природен газ от два кораба за месец юни на цени, по-добри от тези на европейските пазари и от текущите на „Газпром“. „Министерство на енергетиката ще продължи с допълнителните преговори и за дългосрочните доставки, като това за първи път дава възможност България да има истинска диверсификация“, посочи Петков.

 

„Нашите партньори виждат корупцията като основен инструмент за влиянието на Путин в региона и в Европа. Затова още днес със заповед ще разпоредя пълна проверка по всички аспекти на „Турски/Балкански поток“, категоричен бе министър-председателят. Петков отбеляза още напредък в процеса за намиране на алтернатива, която да замести поръчаните от България самолети F-16, чиято доставка се забавя. Българското небе ще остане защитено, добави премиерът.