EN

Премиерът Петков посети Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава

03.06.2022

С родолюбив литературен поздрав посрещнаха премиера Кирил Петков учениците от Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава. Училището съществува от 74 години като поддържа статута си на едно от най-добре разпознаваемите училища в словашката столица. Към момента в него се обучават 86 ученици, които са предимно от Словакия. „Важно е, че имаме такива училища и можем да разпространяваме българската култура и извън границите на нашата страна. Това е невероятен актив за България и трябва да го развиваме“, отбеляза Петков. Според него добра възможност е да гостуват представители от български висши учебни заведения в училището, така че гимназистите да получат повече мотивация да продължат образованието си в България. „Това ще благоприятства не само културния обем, но ще ви даде възможност за повече конкурентоспособност“, изтъкна премиерът. С директора на училището Добрина Банова министър-председателят Петков обсъди също възможността учебното заведение да кандидатства за изграждане на STEM център по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

 


Петков подари на българското училище копие на "История Славянобългарска", както и други книги, посветени на бележити личности от нашата история.
Министър-председателят Кирил Петков се срещна също и с представители та българската общност в Братислава. Премиерът посочи, че тя е доказателство за голямото приятелство между България и Словакия.

Видео

03.06.2022