EN

Премиерът Петков на Околчица: Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира – няма по-верни думи, с които заедно да почетем паметта на Христо Ботев

02.06.2022

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира. Няма по-важни и по-верни думи, които днес заедно можем да кажем, за да почетем паметта на Христо Ботев“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на тържественото поклонение на връх Околчица при отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Под патронажа на премиера се проведе Националният туристически поход „По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица“ – 2022.

 

Петков отбеляза, че в човешката история има много държавници, управници като някои от тях са предавали родината. „Някои са се нагаждали към силните на деня. Наистина малцина са били готови да дадат всичко в името на идеала си и Христо Ботев е направил точно това. Неговият идеал е бил свободна България“, подчерта премиерът. Петков бе категоричен, че Ботев не се е уповавал на идеологии, бил е реалист, непримирим към робството на родината и несправедливостта.

 

„Русия, тая мнима защитница на славянството, тя употребява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии -  това са думите на Христо Ботев, когато има проблеми с бесарабските българи в Руската империя“, каза още министър-председателят. Петков добави, че Ботев е истински пример за свободен човек и с такъв син на България всички ние можем да се гордеем, че сме българи.