EN

Премиерът Петков: Безпрецедентни мерки на стойност 2 милиарда лева са заложени в актуализацията на държавния бюджет

08.06.2022

„Безпрецедентни мерки на стойност 2 милиарда лева са заложени в актуализацията на държавния бюджет, с които правителството ще подкрепи българските граждани“. Това заяви премиерът Кирил Петков в началото на редовното правителствено заседание.

 

Министерският съвет ще гласува днес увеличение на пенсиите с 10% от 1 юли като към повишения размер се добавят още 60 лева от т.нар. ковид добавки. Таванът на пенсиите се увеличава от 1500 лв. на 2000 лв. „В последните 12 месеца минималната пенсия се е повишила със 167 лв., докато ръстът й през последните 12 години е бил само 100 лв.“, отбеляза премиерът.

 

С актуализацията на бюджета се дава възможност на бензиностанциите да намалят цената на дизела и бензина без добавки с 25 стотинки на литър, а електрическата енергия и втечненият газ се освобождават от акциз. „ДДС за парното се намалява на 9%, защото правителството прави всичко възможно крайната цена на потребителя да бъде намалена“, подчерта министър-председателят.

 

Въвежда се безпрецедентна нулева ставка на ДДС за хляба. Облекчават се данъчните плащания за младите работещи семейства, за да могат да се справят с инфлацията. „При начертаните мерки крайният дефицит остава на 4,1%. Не харчим повече, а подпомагаме тези българи, които имат най-голяма нужда“, категоричен бе Кирил Петков.

Видео

08.06.2022