EN

Премиерът Кирил Петков: Няма икономика, която да расте, ако липсва взаимодействие между университетите и бизнеса

02.06.2022

„Темата за връзката между висшите училища и частния сектор е много близко до моето сърце. Няма икономика, която да се радва на растеж, да вдига стандарта на живот, ако липсва взаимодействие между университетите и бизнеса. Това заяви премиерът Кирил Петков, който участва в съвместния българо-скандинавски семинар „Сътрудничеството между университетите на бъдещето и частния сектор“.


„Иновациите са изобретения, които могат да се приложат в истинския живот чрез бизнеса. Магията е да направим това взаимодействие между учените и работодателите. Най-приложимо е бизнесът да отива с реални проблеми при университетите. Така учените ще правят своите изобретения спрямо тези истински нужди“, заяви в речта си премиерът.


Министър-председателят добави, че бизнесът трябва да бъде част от академичната общност. “Академичната общност трябва да работи с бизнеса в една непрекъсната взаимовръзка, която да се стреми да решава реални проблеми“, допълни Петков.


Премиерът бе категоричен, че правителството ще бъде точно тази платформа, която ще може да среща двата интереса, за да може България да прогресира напред.

Дискусията бе организирана съвместно от Министерството на образованието и науката, Министерството на иновациите и растежа, Представителството на Европейската комисия в България, дипломати, експерти в областта на образованието и представители на бизнеса. Основна цел на форума е засилване на партньорството между висшите училища и частния сектор, което ще окаже положително влияние върху придобиването на необходимите умения и нагласи у студентите, които да са в синхрон с нуждите на работодателите.