EN

Премиерът Кирил Петков: Ако има решение за забрана за внос на петрол от Русия, със сигурност ще има изключение за България

30.05.2022

Ако има решение за забрана за внос на петрол от Русия, със сигурност ще има изключение за България, заяви министър-председателят Кирил Петков преди началното на днешния Европейския съвет в Брюксел. Премиерът посочи, че желанието на нашата страна е да получи отсрочка до декември 2024 година, което по думите му е важно за енергийната сигурност на България в този момент.

Министър-председателят Кирил Петков отбеляза, че българското правителство успешно комуникира с европейските партньори важните за страната ни въпроси. Той изрази увереност, че ще има разбиране от тяхна страна по темата с петрола, след като страната ни показа силна и ясна позиция при едностранното прекратяване на доставките на газ от „Газпром“. 

„Когато „Газпром“ се опитва да извива ръцете на България -  ние казваме „не“ и намираме алтернатива. Но когато знаем, че няма друга опция и трябва да защитим българския интерес, нашите партньори ни слушат, защото знаят, че го правим, тъй като нямаме по-добър избор“, изтъкна Петков. Премиерът изрази надежда, че българските компании, превозвачи и  бензиностанции няма да усетят стреса, който е факт за доста други страни. „Важно е цените, които има в момента, да не се повишат“, добави премиерът.

На журналистически въпрос дали трябва да се вдигнат тарифите за руските доставки и да се наложи таван на цените, Петков отговори: „Таванът е добро нещо. Таванът, плюс разделянето на газ и ток в европейските енергийни пазари, е нещо много важно“. Според премиера част от проблема с високите цени в момента е именно заради тази връзка. „Слагайки таван на газа, би намалило този голям скок в цените на тока и това е много важно да го решим преди зимата“, добави още министър-председателят.

 

 

Видео

30.05.2022