EN

Премиерът Гълъб Донев възложи на Националното координационно звено да изготви механизъм за контрол на образуването на цените на храните

01.03.2023

Министър-председателят Гълъб Донев възложи на Националното координационно звено да изготви механизъм за наблюдение и контрол на образуването на цените на хранителните стоки на българския пазар и да предложи мерки в съответствие с националното и европейското законодателство. Премиерът припомни, че структурата работи още от началото на февруари тази година.

 

„Поскъпването на хранителните стоки е чувствителен, даже болезнен въпрос за голяма част от хората в България. В резултат на усилията на правителството от последните седмици излизат на светло някои нелоялни търговски практики, свързани с образуването на цените“, отбеляза премиерът в началото на днешното заседание на Министерския съвет. Гълъб Донев уточни, че Националното координационно звено предлага мерки за овладяване на цените, които следват пазарните принципи, особено прозрачността и реалната конкуренция.

 

Министър-председателят бе категоричен, че в търсене на решение правителството разчита на партньорството с търговските вериги, с които „не се води война, а разговор“. Обсъжданията по тази тема започнаха още през есента по време на първия мандат на „кабинета Донев“. „Напоследък забелязвам движение на някои цени на храни надолу, обозначени като трайна промоция, което лично аз разчитам като знак за преосмисляне на методите за образуване на цените в търговските вериги на храните“, подчерта още премиерът Донев.

Видео

01.03.2023