EN

Премиерът Гълъб Донев: Ще продължим усилията си за възстановяване на доверието на гражданите в държавата

03.02.2023

 

Уважаеми господин президент,

Уважаеми колеги министри,

Уважаеми госпожи и господа,

 

Един президентски указ или обикновено мнозинство в Народното събрание не могат да те направят министър или министър-председател.

Да, формално, назначението или парламентарната подкрепа да заемеш тази висока позиция в държавата зависи от избора на президента или политическите сили, но министър се става след първото управленско решение, след първия сблъсък с интереси, различни от обществения интерес, след първата преодоляна криза, след първите преговори, в които не си отстъпвал на милиметър от интереса на България. След първата допусната и осмислена грешка.  

До вчера бяхме 100-тното правителство на България. Днес сме 101-ото. И причината за това е само една - 48-ото Народно събрание, въпреки заявената амбиция и демонстрация на форми за диалог,  не успя да излъчи редовно правителство, подкрепено от стабилно парламентарно мнозинство.

Да си министър втори мандат има едно сериозно предимство - вече знаеш какво предстои и си готов за втория сезон на политическия Сървайвър.

Имаме опита на първия мандат - знаем какво следва, още повече че атаката срещу някои от нас дори не изчака предизвестения край на 48-ото Народно събрание. Ще бъдем обвинявани за провали, ще бъдем сочени като виновници за несбъднали се реформи. Ще носим отговорност за решения, за които правомощия има само Народното събрание.

Вчера чух какво очакват от нас някои вече бивши народни представители. Като първи министър имам правото и привилегията да кажа на българските граждани какво да очакват от нас в следващите месеци:

Ще продължим да вършим отговорно и прозрачно работата, за която сме избрани и назначени от президента на Република България.

Ще запазим спокойствието и разумния диалог в обществените отношения.

Наш приоритет в следващите 2 месеца ще бъде организацията и подготовката на честни, демократични и свободни избори.  И този път Централната избирателна комисия може да разчита на съдействие и подкрепа от страна на правителството за справяне с трудностите, които се очертават в резултат на промените в Изборния кодекс, гласувани от мнозинството от народните представители в 48-ото Народно събрание.    

Както миналата година, така и сега, няма да участваме в предизборната кампания. Това не е нашата сцена.

Ще подминаваме дребните политически провокации, но ще сме безкомпромисни с лъжите.

Няма да участваме в издълбаването на нови разделителни линии.

Ще продължим усилията си за възстановяване на доверието на гражданите в държавата. Повярвайте ми, това е най-трудната задача.

Уважаеми Господин Президент, и в този мандат във всичките си действия ще спазваме Конституцията и законите на страната и ще се ръководим от интересите на българските граждани.

Колеги, пожелавам Ви успех!

Видео

03.02.2023