EN

Премиерът Гълъб Донев се срещна с хърватския президент Зоран Миланович

25.05.2023

Общите интереси на България и Хърватия като европейски партньори и ползите от развитието на близките приятелски отношения между двете държави бяха във фокуса на срещата на министър-председателя Гълъб Донев с президента на Хърватия Зоран Миланович.

 

Президентът Миланович, който е на официално посещение в София, и премиерът Донев потвърдиха интереса на двете страни да продължат да надграждат сътрудничеството помежду си и да задълбочат търговско-икономическите си връзки в контекста на сериозните предимства, които предоставя общото им членство в Европейския съюз. Като позитивен знак премиерът Гълъб Донев определи напредъка в тази посока, който се изразява в удвояване на стокообмена през последните три години. В тази връзка според българския министър-председател би било особено полезно насърчаването на още по-тесни контакти между бизнес средите от двете страни. Премиерът Донев специално акцентира и върху значението на културния обмен, като изрази удовлетворение от постигнатото съгласие да бъде удължено изпълнението на Програмата за сътрудничество в сферата на образованието и науката.

 

В хода на срещата на премиера Гълъб Донев с хърватския президент беше констатирано съвпадението във висока степен на външнополитическите приоритети на двете държави. Премиерът Донев изтъкна отговорността на двете страни за запазване на мира и стабилността в региона. „Вярвам, че България и Хърватия ще продължат да допринасят за изграждане на един по-силен Европейски съюз и да укрепват тясното си сътрудничество в рамките на ООН, НАТО и други международни и регионални организации“, заяви в заключение министър-председателят Гълъб Донев.