EN

Премиерът Донев: Кабинетът продължава да работи за приближаването на България до инфлационните критериите съобразно „Маастрихт“

23.02.2023

Eвропейската комисия ще продължи да подкрепя работата на правителството и да работи тясно с властите, за да влезе България успешно в еврозоната. Това заяви изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис след среща с министър-председателя Гълъб Донев. Домбровскис акцентира върху осезаемите ползи за икономиката и за гражданите на България от присъединяването към еврозоната и посочи като възможна дата 1 януари 2025 г.

 

Премиерът Гълъб Донев акцентира върху последователните усилия на предходния и настоящия служебен кабинет да бъде овладяна инфлацията и да се намери работещо решение на енергийната криза у нас. Министър-председателят посочи, че в следствие на мерките на правителството, вече се отчита спад на инфлационните индекси и кабинетът продължава да работи за постигането на ценова стабилност, за да се приближи България до критериите за инфлация съобразно „Маастрихт“.

 

Премиерът Донев изтъкна още значението на законодателството, което трябва да бъде прието, така че нормативната рамка на България да отговаря на тази на еврозоната. Министър-председателят изрази надежда, че следващото Народно събрание ще приеме важните за бъдещето на страната ни закони и увери, че служебният кабинет отново ще разгледа и внесе в парламента необходимите законопроекти.

 

Министър-председателят Гълъб Донев подчерта, че се следят и процесите по отношение на бюджетния дефицит. „Ще направим всичко възможно да предложим на Народното събрание проект на бюджет, който да отговаря на Маастрихтските критерии“, заяви Донев и добави, че последната дума по въпроса имат народните представители.

 

Видео

23.02.2023