EN

Правителството възложи на Държавния авиационен оператор да извършва полети за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ

22.02.2023

Правителството със свое постановление реши така важната спешна помощ по въздух да бъде прехвърлена от търговското дружество „България Хели Мед Сървиз” към Държавния авиационен оператор.  Това обявиха на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

 „Това решение бе взето след много сериозни анализи. Тази дейност касае живота на хората и трябва да бъде извършвана от държавна структура, а не от търговско дружество. Държавата изцяло поема този ангажимент. Тази спешна медицинска помощ по въздух се осигурява и финансира от държавата и ще бъде достъпна и безплатна за всеки гражданин”, заяви вицепремиерът Алексиев. Той допълни, че правителственият авиоотряд, има дългогодишен опит в извършване на  такива полети и е удачната структура, която трябва да бъде надградена и да извършва тази услуга. Министърът на транспорта и съобщенията допълни, че целта на държавата е да има спешна медицинска помощ по въздух още до средата на тази година. Алексиев коментира още, че изпълнението на услугата HEMS не е просто доставка на едни хеликоптери, но и обучение на летателния състав, медицинските екипи и др.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев съобщи още, че вече има решение за купуване на 6 хеликоптера. “С огромните усилия на Министерството на транспорта и съобщението  се стигна до пряко договаряне, което вчера завърши с решение за закупуването по Плана за възстановяване и устойчивост на 6 хеликоптера. Първият хеликоптер по ПВУ ще бъде в България още в средата декември, а останалите до 2025 г. Това е една успешно завършила процедура“, обясни здравният министър.

Министър Меджидиев допълни, че в момента се водят преговори за наемането на два хеликоптера и екипаж, които да започнат работа още от лятото до пристигането на първите закупени машини. „Целта на държавата е още преди получаването на първата летална машина, страната да разполага с обучени медицински екипи, пилоти, както и подготвени площадки за кацане в болниците. Още в следващите дни започва обучението на медицински специалисти -  анестезиолози, реаниматори и медицински сестри, които да бъдат базирани на няколко места в различните краища на страната“, завърши здравният министър.

 

 

Видео

22.02.2023