EN

Правителството прие Плана за въвеждане на еврото в България на днешното си заседание

27.05.2022

Правителството е приело Плана за въвеждане на еврото в България на днешното си заседание. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Василев допълни, че става дума за оперативният план, който дава срокове и задачи към банките и държавните институции как да се въведе еврото, как ще става превалутирането, обръщането на заемите и депозитите, така, че на 1 януари 2024 година да имаме техническа готовност за приемане на еврото.

 

За целта предстоят редица законодателни промени, включително и на Закона за Българската народна банка. Дискусиите по темата ще продължат и в Народното събрание, както и ще се организират широки обществени дискусии по време на процеса по присъединяване.

 

Вицепремиерът Василев коментира пред медиите и създаването на работна група, която се ръководи от Министерство на правосъдието, Министерство на финансите, Министерство на външните работи, ДАНС и други институции. „Когато излезе първия списък "Магнитски" имахме дупка в законодателството и похеме ангажимент тази законодателна празнота да бъде запълнена . Когато някой е санкциониран, това поставя проблем пред българската финансова система и икономика и този проблем да бъде овладян“, допълни вицепремиерът Василев.

Видео

27.05.2022