EN

Първите 57 украинци тръгнаха с БДЖ от Бургас

29.05.2022

Над 10 автобуса и 8 вагона  бяха осигурени днес, за да транспортират украински бежанци от Бургас и Варна към бази във вътрешността на страната. Това обяви днес на брифинг в Областна администрация Бургас ръководителят на Националния кризисен щаб Мариана Тошева.

Първите 57 украинци от Слънчев бряг и Равда потеглиха от жп гара Бургас за столицата, с крайна дестинация почивна база в Паничище.

Във всички ведомства има извънредни дежурства и са подсилени местните структури на МВР и БДЖ, областните управи, БЧК в най-населените с бежанци области. Осигурени са транспортни коридори, храна, вода, като са обезпечени параметрите на местата за тръгване и пристигане, посочи още Тошева. Осигурени са 3 екипа от ДАБ и всички ведомства от над 100 души.

Морска гара-Бургас променя своята функционалност и се използва като буферна зона, където са осигурени места за 300 човека. БЧК обезпечават с храна, вода, топли напитки и бебешки храни за най-малките.

БДЖ е създала необходимата организация по осигуряване на извънредни влакове, както и допълнителни вагони към редовни линии.

Мариана Тошева посочи, че днес от планирани да бъдат превозени с влака от Бургас над 300 души, реално във влака се качиха 57 украински граждани. За съжаление това е хабене на ресурси, които допълнително затрудняват организацията по осигуряване на железопътен и автомобилен транспорт.  Тошева отправи апел към всички украинци, които нямат желание да бъдат настанени в държавни бази и въобще по програмата след 31 май, да информират хотелиерите и доброволците на терен, за да може държавата да помогне на тези, които наистина имат нужда от помощ.