EN

Министър Шишков: Ускорява се строителството на скоростния път от Видин до Монтана към Ботевград

04.01.2023

Министерски съвет одобри решение, с което се ускорява строежът на пътя при Руженци на магистралата Видин - Монтана - Ботевград. Досега изграждането на пътя е било забавено заради съдебни процедури, въпреки одобреният подробен устройствен план. Спираме забавянето, започваме да го компенсираме и наваксваме. Считам, че за по- малко от 3 години трасето от Ружинци до Монтана ще бъде построено. Това обяви след заседанието на кабинета министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Построяването на магистралата от Видин до Монтана ще даде възможност и да се търси и алтернативното трасе, макар и евентуално с концесия - участък от Монтана с тунел под Петрохан, добави още регионалният министър.

Пред медии министър Шишков заяви, че е предложил на народните представители решение на проблемите на жителите от село Пролеша заради въведена винетка. Министър Иван Шишков предлага промяна в Закона за движение по пътищата, чрез която глобата за липса на винетен стикер да не може да надвишава стойността на повече от три глоби за година. Архитект Шишков уточни, че е най-добре предложението да дойде от народните представители, защото ако инициативата е негова, е необходимо обществено обсъждане, което ще отнеме много време.