EN

До около 2 месеца се очаква да бъде въведен в експлоатация участъкът между ГКПП „Калотина“ и Драгоман на АМ „Европа“

15.02.2023

„До около 2 месеца участъкът между граничния контролно-пропускателен пункт „Калотина“ и Драгоман на автомагистрала „Европа“ може да бъде въведен в експлоатация“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на брифинг след днешното правителствено заседание. „Това е част от усилието на предишния служебен кабинет. Има сериозен напредък в изпълнението. Сроковете веднъж са били удължени. Надяваме се строителят да бъде достатъчно коректен“, каза още той.

Министърът напомни, че трасето на инфраструктурния обект между Сливница и Драгоман вече е изградено. „С решение на Министерския съвет от днес започваме процедурата по отчуждаване на последния участък от магистралата – от Сливница до Северната скоростна тангента на София“, съобщи още той.
„Работим последователно в целия процес. В края на миналата година одобрих подробен устройствен план за тази отсечка. Следващото действие е да започнем процедурата по отчуждаване, за да можем да построим последния участък от аутобана“, обясни министърът. И допълни, че днес България прави още една стъпка към Европа с недостроената магистрала „Европа“, така че да може максимално бързо да бъде построена.

„Надявам се до няколко месеца да можем да кажем, че строителство на последния участък ще стартира, за да може вратата на България към Европа да бъде наистина европейска“, посочи министърът. И подчерта, че за да се строят законно едни обекти, първо трябва да има подробни устройствени планове, проектиране и разрешения за строеж.

„Срокът за завършване на магистралата беше краят на 2023 г. За съжаление, през седемте месеца на управлението на последния редовен кабинет процедурата по одобряване на подробния устройствен план за последния участък от нея не беше придвижена. Тези седем месеца не могат да бъдат върнати“, обясни министър Шишков. „Изключително важно е да започнем строителство и да изпълним 50% от него, за да не загубим европейското финансиране. Затова работим интензивно, за да спасим парите, които държавата би могла да загуби“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството.
 

Видео

15.02.2023