Официална страница за посещението на папа Франциск в България

Апостолическо пътуване

За папското посещение

ЗАЩО ПАПА ФРАНЦИСК ИДВА В БЪЛГАРИЯ?

 

Негово Светейшество папа Франциск ще извърши апостолическо пътуване в България от 5 до 7 май 2019 г., за да поздрави българския народ и да даде на всеки българин своя благослов за мир и благоденствие. Той ще се срещне с представителите на държавните власти, с гражданското общество и дипломатическия корпус. Светият Отец идва и за да посети Българската православна църква в лицето на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, както и Католическата църква в България, чийто върховен пастир е Папата. 

 

Франциск ще се срещне също с представителите на религиозните вероизповедания. 


По време на апостолическото си пътуване у нас папа Франциск ще посети София и Раковски.


Апостолическият екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България Н. Впр. Монс. Христо Пройков заяви, че за Католическата църква е голяма чест да посрещне папа Франциск в България. „Папата обаче идва, за да поздрави всички българи, да им даде своя благослов и своите послания за мир и благоденствие“, каза монс. Пройков. Той посочи, че се надява идването на Светия отец в България да се превърне в един празник на вярата, надеждата и любовта.

Мотото на пътуването на папа Франциск в България е заглавието на енцикликата на Св. Папа Йоан XXIII „Мир на земята“ (Pacem in terris), което показва желанието на Светия отец посещението му у нас да бъде под знака на мира. Онзи мир, толкова скъп на сърцето на монсеньор Анджело Джузепе Ронкали (бъдещ Папа Йоан XXIII), прекарал десет години от мисията си в България в началото на миналия век. 
Това силно желание на папа Франциск да се моли за мира именно тук, в България, е категоричен знак за стойността на мира в нашия регион и по нашите земи, където от векове съществува традиционното религиозно съжителство на много различни вероизповедания.

Папата идва по покана на държавните власти. Такива покани бяха отправени и от президента Румен Радев, и от министър-председателя Бойко Борисов по време на визитите им във Ватикана.

Католическата църква в България също отправи своята покана към папата - още когато през 2013 година той бе избран за глава на Римокатолическата църква.


*Текстът е подготвен със съдействието на Католическата църква в България.